torsdag 6 februari 2020

Rapporter Axfood & Sampo

God förmiddag!

Idag lämnar egentligen tre av mina innehav rapport, Axfood, Sampo och Nordea. Mitt innehav i Nordea är i princip obetydligt, det utgörs av den utdelning Sampo lämnade under förra året.

Axfood

 • Koncernens nettoomsättning ökade med 5,5%. 
 • Rörelseresultatet ökade till 2 288 Mkr, jämfört med 2 025Mkr under 2018. En ökning med 13%. 
 • Rörelsemarginalen uppgick till 4,5%, jämfört med 4,2% tidigare år. 
 • En ny redovisningsstandard påverkade dock rörelseresultatet med 174 Mkr och rörelsemarginalen med 0,3%. Detta leder alltså till att rörelseresultatet, exklusive ny redovisningsstandard, ökade med ca 4,4% samt att rörelsemarginalen låg på samma nivå som tidigare år. 
 • Resultat per aktie uppgick till 7,87 kr jämfört med 7,41 kr tidigare år. 

 • Utdelningen föreslås höjas med ca 4% till 7,25 kr per aktie jämfört med tidigare belopp om 7 kr per aktie. 
 • Axfood kommer dela upp utdelningen och lämna den vid två betalningstillfällen. 
 • Vidare framför de att de planerar att etablera 5-10 nya butiker under 2020. Sammantaget är jag nöjd med rapporten. Det framkommer inga stora överraskningar, utan det mesta var relativt väntat. Axfood växer inte särskilt snabbt, och kommer troligen aldrig göra det heller. Men de har en stabil verksamhet som inte heller har en särskilt hög risk för en stor minskning i resultat eller tillväxt. Vad gäller utdelningen är jag kluven. Å ena sidan uppskattar jag givetvis höjda utdelningar, å andra sidan så delar de ut ca 92% av sitt resultat. Jag skulle inte haft några problem med att de fortsatte dela ut 7 kr per aktie även detta år. Visst, hittar de inte någonstans att investera pengarna så gör de helt rätt i att dela ut dem till aktieägarna. Men med tanke på den digitalisering och ökade e-handel så borde denna del rimligtvis behöva fortsatt stora investeringar.


Sampo

 •  Vinsten uppgick till 1 541 miljoner euro, jämfört med 2 094 miljoner föregående år. I vinsten så är dock en förlust om 155 miljoner euro inräknat, vilken uppkom när Sampo delade ut en del av sina Nordea aktier till sina aktieägare. 
 • Vinst per aktie var 2,04 euro, jämfört med 3,04 tidigare år. 
 • Utdelningen föreslås uppgå till 2,2 euro. 
 • Försäkringsbolaget IF utgör fortsatt en stor del av Sampos vinst. IF redovisar en vinst före skatt om 884 miljoner euro. 
 • Sampos andel av Nordeas vinst uppgår till 290 miljoner euro, jämfört med 625 miljoner tidigare år. Utdelningen från Nordea (om 0,4 euro per aktie blir fastställt av deras stämma) kommer uppgå till 322 miljoner euro, jämfört med 594 miljoner tidigare år. 
 • Sampo har även antagit en ny utdelningspolicy. I denna policy förklarar de att de ämnar att dela ut minst 70 % av nettovinsten till aktieägarna. Tidigare låg utdelningspolicyn på minst 50%. 

Överlag är jag nöjd med rapporten. En stor del av minskningen utgörs dels av minskningen i innehavet av Nordea, dels i Nordeas minskade resultat. Försäkringsverksamheten, vilken jag tycker är mest spännande, går fortsatt bra. Vidare anser jag att utdelningspolicyn i dagsläget är fullt rimlig. I det lågränteklimat som vi befinner oss i kan det vara svårt för Sampo att hitta vettiga investeringar, således helt rätt att dela ut vinsten till aktieägarna istället. Aktien har de senaste åren haft en riktig krabbgång, vilket dels kan härledas till låga räntor, dels till att de har ett stort innehav i Nordea. Som vi alla vet har banksektorn haft en tung period. Sedan 1 jan 2015 är Sampo upp 3,08%. Med det sagt ska man inte glömma av att de lämnat fina utdelningar under perioden. Nordea
Bolaget är mitt minsta innehav, det är i princip obetydligt. Anledningen till varför jag äger dessa aktier överhuvudtaget är för att Sampo delade ut dem under 2019. Då aktien handlas i Finland och i euro så skulle transaktionskostnaderna för att sälja aktierna kosta mer än vad de likvida medlen smakar. Därför låter jag aktierna ligga kvar på mitt konto, men jag "ser dem som en del av mitt innehav i Sampo". 
 •  De föreslår en utdelning om 0,4 euro per aktie, jämfört med tidigare 0,69 euro. Detta var dock helt väntat, eftersom de kommunicerade detta till marknaden i Q3. 

Friskrivning. Ingenting av vad jag skrivit ska ses som köp- eller säljråd. Gör alltid din egna analys. Jag tar inget ansvar från eventuella felskrivningar, felräkningar eller direkt felaktiga påståenden. 

Ha en fin dag! 

2 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera