lördag 8 februari 2020

Guide: Hur börjar man investera? Del 2/?.

I det första inlägget (som du hittar här) i denna serie gick jag igenom grunderna kring hur man ska tänka kring buffert samt räntebärande bankkonto.

I detta inlägg kommer jag gå in lite djupare kring vilket konto man ska använda när.
Eftersom jag är kund hos och använder Avanza så kommer jag utgå från deras hemsida. Vidare har jag affiliatelänkar till dem, och får alltså en liten summa om ni startar ett konto hos dem. Detta är ingenting som påverkar mina åsikter eller tankar om dem.

Jag kommer utgå från kontotyperna

 • Investeringssparkonto (ISK),
 • Kapitalförsäkring (KF) och
 • Aktie- och fondkonto
Du kan ha flera av dessa kontotyper hos Avanza. 

Investeringssparkonto
Vanligtvis förkortat till 'ISK'. Kontotypen infördes i Sverige den 1 januari 2012. Tidigare beskattades kapitalinkomster (försäljning av aktier eller mottagna utdelningar) med 30% av vinsten (se Aktie- och fondkonto). Investeringssparkontot beskattas på ett helt annat sätt.
Istället har ISK en schablonskatt som baseras på det totala värdet av ditt sparande. Skatten beräknas på det s.k kapitalunderlaget. Det räknar du ut genom att addera kontovärdet med summan av alla insättningar på kontot (utdelningar räknas inte som en insättning). Därefter dividerar du det beloppet på fyra. Därefter beräknar man schablonintäkten, vilken är 1.25% av kapitalunderlaget. Denna procent får man fram genom att ta statslåneräntan + 1%. Procentsatsen får dock inte gå under 1.25%, vilket gör att ISK-skatten blir lägsta möjliga under 2020. På denna schablonintäkt betalar du därefter en skatt om 30%. Vill man göra det enkelt för sig tar man kapitalunderlaget och multiplicerar med 0.375%, även på så sätt får man fram vilket belopp man kommer bli skyldig att betala i skatt. 

Det fiffiga med ett ISK är att du inte behöver krångla med något av detta. Avanza lämnar in nödvändiga uppgifter till Skatteverket och den skatt du behöver betala är förtryckt i din deklaration. 

Fördelar med ett ISK konto är alltså en låg skatt, automatisk deklaration och att du står som ägare till aktierna. 

Nackdelar är att du behöver betala skatt även om du går med förlust, du får inte kvitta förluster mot vinster samt att skatten kan bli oförmånlig om statslåneräntan går upp. 

Detta konto bör du använda för alla investeringar där du tror att avkastningen blir över 1.3 %. Exempel: 
Om du har ett Aktie- och fondkonto med 100 000 kr. Avkastningen blir 1,3%. 1 300*0.3% = 390 kr i skatt. 
Du har ett ISK med 100 000 kr. Avkastning under året blir 1,3%. Utgår från ett kapitalunderlag om 101 300 kr. 101 300 * 0.00375 = Skatten blir då ca 380 kr. 
Om avkastningen blir under 1.3 % blir alltså skatten billigare på ett Aktie- och fondkonto. 

Kontot passar alltså framförallt bra för (svenska) aktier eller aktiefonder. 

Kapitalförsäkring
Även kallad 'KF'. Lik, men inte likadan, som ett ISK. Beskattningen beräknas på samma sätt, men i stället för att den kommer förtryckt på din deklaration så betalar istället Avanza in den. De drar således av skatten från ditt konto under året. De meddelar när detta ska ske, men det kan vara bra att vara beredd på det. 

Detta konto används bäst för utländska aktier. 
Har du en utländsk aktie som lämnar utdelning så dras en utländsk källskatt. Denna skatt varierar beroende på vilket land aktien tillhör, men ligger vanligtvis runt 15%. Om du har en utländsk aktie på ett ISK och får en utdelning så behöver du själv begära tillbaka källskatten (det går alltså att göra själv, men varför krångla helt i onödan?). Har du aktien på en kapitalförsäkring sköter Avanza detta åt dig. Det tar dock vanligtvis 3 år att få tillbaka beloppet. 

Upplägget på en kapitalförsäkring är intressant. Precis som namnet antyder så är det en sorts försäkring. Om du skulle avlida så återbetalar försäkringsbolaget 101% av värdet av depån. För detta betalar du en riskpremie. Denna kostnad är minimal. Avanza har ett räkneexempel här, men kortfattat så betalar en 30 åring, med 1 000 000 kr på kontot 0,56 kr i månaden / 6,72 kr om året. 

Ovanstående är det enda försäkringsinslaget en kapitalförsäkring har. Annars är det ett "skal" för dina finansiella placeringar. Det är försäkringsbolaget som äger aktierna, vilket gör att du t.ex. inte står som ägare, vilket i sin tur leder till att du inte har rösträtt på stämmor. Så länge du inte har otroligt stora mängder kapital så spelar detta ingen roll. Vad händer då om du inte står som ägare och Avanza går i konkurs? Då har du förmånsrätt i konkursen, vilket gör att du får ut värdet av dina aktier genom deras skuldtäckningsregister (se kortare artikel angående detta). 

Kapitalförsäkringar bör du alltså framförallt placera dina utländska aktier i. 

Aktie- och fondkonto
Även kallat AF-konto. På ett aktie- och fondkonto betalar du 30% skatt på den vinsten du gör. Oberoende av hur stort kapital du har på kontot. Här finns det möjlighet att kvitta vinster mot förluster, vilket är en stor fördel jämfört med ISK eller KF. Men, med tanke på den otroligt förmånliga skatten på ISK eller KF så ska man alltså ändå ha aktier på dem.

Här är ett exempel på varför ISK är bättre. 
Genomsnittliga årsavkastningen mellan 1990-2019 har varit 12,49 % (källa). 
ISK -  startkapital om 100 000 kr. Efter ett års avkastning uppgår kapitalunderlaget till 112 490 kr. Skatten för detta år blir då ca 422 kr (112 490 * 0,00375). 

Om vi istället hade haft detta belopp investerat på ett AF-konto hade vi behövt betala 30% skatt på avkastningen. Det vill säga 12 490*0.3 = 3 747 kr. 

Det blir alltså en skillnad om 3 325 kr i skatt på ett år. Tänk dig själv hur mycket detta blir under hela ditt liv. 

Om du planerar att investera i en räntefond eller något annat som beräknas avkasta under 1.3% på ett år så kan du med fördel placera det på AF-kontot (se uträkning under 'ISK'). 


Sammanfattning
Samtliga kontotyper är gratis hos Avanza (obs. se riskpremie för KF). Om du betalar för ett konto hos någon annan bank så blåser de dig och du bör byta bank omgående. Om du startat ett Avanza-konto genom min affiliatelänk så bidrar du med en liten summa till min studentbudget. Sammarbetet har inte på något sätt påverkat vad jag skrivit om Avanza. Starta kontot genom att trycka här!

Som kort sammanfattning bör du alltså ha aktiefonder, mixfonder och svenska aktier på ett investeringssparkonto. Utländska aktier förvaras bäst på en kapitalförsäkring och räntefonder bör för tillfället befinna sig på ett aktie- och fondkonto. 

Friskrivning. Ingenting av vad jag skrivit ska ses som köp- eller säljråd. Gör alltid din egna analys. Jag tar inget ansvar för eventuella felskrivningar, felräkningar eller direkt felaktiga påståenden. 

2 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Hej, jag är Nira Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han upp med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag gav löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformel som skulle kunna hjälpa mig att trolla för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformel, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade trollformeln och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var klockan 16.00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom, det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett relationsproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. e-post: babawalewiseman01@gmail.com du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
  1) Love Spells
  2) Förlorade kärleksformer
  3) Skilsmässor
  4) Äktenskapstavlar
  5) Bindande stavning.
  6) Breakup Spells
  7) Förvisa en tidigare älskare
  8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
  9) vill tillfredsställa din älskare
  10) bot för någon av de sjukdomar som du lider av
  Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en hållbar lösning
  via babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp +2348136951551 Viber +2348136951551

  SvaraRadera