torsdag 30 januari 2020

SCA Rapport

SCA lämnade imorse rapport för 2019. Här kommer en kortare sammanställning: 


* Nettoomsättningen ökade med 4% jämfört med tidigare år.
* Periodens resultat ökade till 15 522 MSEK jämfört med 3 659 MSEK tidigare på grund av ändrad       redovisningsmetod av skogstillgångarna.
* Resultat per aktie, exklusive effekten av ändrad redovisningsmetod, uppgick till 4,05 kr jämfört           med 5,21 tidigare år.
* Styrelsen föreslog en utdelning om 2,00 kr per aktie jämfört med 1,75 kr tidigare år. En ökning           med ca 14%.
* Utdelningsandelen kommer således uppgå till ca 49%.

SCA har tidigare under hösten/vintern gått ut med att de skulle börja redovisa sina skogstillgångar för att spegla marknadsvärdet (baserat på närliggande transaktioner av skog). Omvärderingen gav en nettoeffekt om ca 13 miljarder kr.

Utan att ha gjort en djupgrävning i rapporten eller de områden SCA har skogstillgångar i så bör man inte helt okritiskt ta till sig den värderingen. Den kunskap jag har om skogstillgångar i mitt närområde så har priserna, precis som för bostads- och kommersiella fastigheter, stigit i det lågränteläge vi lever i. Iallafall i de södra delarna i Sverige är det idag svårt, om inte omöjligt, att som ny skogsbonde köpa en skogsfastighet och leva på avkastningen. Marken kostar helt enkelt för mycket för att man ska kunna amortera, betala ränta och kunna leva på avkastningen.

Med det sagt så är markpriserna helt andra i de norra delarna av landet på grund av lägre bonitet, varför det inte behöver vara aktuellt för SCA:s skog.

SCA äger 2,6 miljoner hektar skog i norra Sverige och i Baltikum. Detta motsvarar alltså 6%(!) av Sveriges yta och i klimatets anda så nettobinder den 8% av Sveriges fossila koldioxidutsläpp (2019 Q4 delårsrapport s.7).

Anledningen till varför jag köpte just 270 aktier i SCA, utöver att det enligt mig är en passande exponering, är på grund av att detta antal aktier motsvarar ägandet av ett hektar i bolaget. Bolaget har som sagt 2,6 miljoner hektar skog och 702 342 489 st aktier, vilket betyder att en aktie motsvarar ungefär 0.0037 hektar. 0.0037*270 = 1.

I skrivande stund är SCA B upp 5,09% (4,52 kr). Bolagets totala värde är idag ca 65,5 miljarder kr. Jämför detta med skogstillgångar som värderas till 70 miljarder kr så ser man att SCA just nu värderas till ett P/B som är lägre än 1.

Jag friskriver mig helt från eventuella felskrivningar, felräkningar eller felaktiga påståenden. Detta ska inte på något sätt ses som något köp- eller säljråd. Gör alltid din egna analys.

2 kommentarer:

  1. Kul ide med att köpa just 270 aktier och därmed äga 1 hektar skog.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det! Storleken passade bra med min portfölj i övrigt och det känns bra att kunna säga att man "äger" ett hektar skog. Det faktum att jag kunde köpa det för lite under 22 000 kr gjorde bara saken bättre, med tanke på vad ett hektar kostar om man ska köpa det i verkligheten!

      Radera