onsdag 29 januari 2020

Rapport Mastercard

Idag har ett av mina mindre innehav rapporterat. 

Vilka är Mastercard (MA)? 
Mastercard är ett globalt finansföretag som är specialiserade inom betalningslösningar. Bolaget grundades 1966 och har sitt huvudkontor i New York. Ett vanligt misstag folk gör är att man tror att det är Mastercard som ger ut korten vi handlar med, så är inte fallet. Mastercard har, enkelt förklarat, systemet bakom transaktionen som gör att pengarna hamnar där de ska. 

Bolaget har höga nyckeltal, men med det sagt är det inte nödvändigtvis högt värderat. Under 10-talet har aktien haft en tillväxt om 1 164,60%. Inte illa! 
P/E-talet för 2020 är ca 35. 
Bolaget lämnar utdelning, men yielden är inget att hänga i taket. Ca 0.43 % per dagens datum. Utdelningstillväxten är desto bättre med en tillväxt om 22,05% de senaste tre åren. 

Rapporten gällde Q4. Omsättningen steg med 16%, vilket var i linje med analytikernas förväntningar. Justerat resultat per aktie var dock bättre än förväntat och slog analytikernas förväntningar med 4,8%. 

Bolaget är vid publicerandet av detta inlägg upp 0,84% för dagen och 8,52% för innevarande år. 

Jag tycker om aktien, varför är det då ett av mina mindre innehav? För att jag inte kan bestämma mig. Jag har bestämt mig för att ha en viss exponering mot branschen, det finns ett par olika stora företag att välja mellan så som t.ex. Mastercard, Visa eller AMEX. Jag valde då att, i stället för att gå in i enbart ett av företagen, dela upp min investering. Således uppgår mina investeringar i Mastercard och Visa tillsammans till en lagom exponering. 

Friskrivning: 
Inlägget ska inte ses som ett köpråd eller rekommendation av något sätt. Gör alltid en egen analys. Investeringar kan leda till att du förlorar ditt insatta kapital. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar